Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting

Online pénztárgépek ellenőrzése

Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmüket az online pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzésekre.

Fontos kiemelni, hogy a pénztárgép forgalmazásával, üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos kötelezettségeket annak fennállásától az azt követő ötödik naptári év végéig a NAV ellenőrizheti. (Art 176/F)

Az online pénztárgépek bevezetése egy  ellenőrzést támogató eszköz az adóügyi ellenőrző egységben tárolt adatok rendszeres továbbításával, és az információk azonnali elérhetőségének lehetőségével, az adatok feldolgozását segítő informatikai háttérrel. Az online gépben rögzített bevételi adatok kontrolladatként felhasználhatók az adózó bevallásaival. Vizsgálható az értékesítés volumene, vagy  az ugyanazon üzletben párhuzamosan használatban levő pénztárgépek száma arányban áll-e az adózó  által bejelentett foglalkoztatottak létszámával. Kontrollálható, hogy az adózó telephelyét bejelentették-e az arra vonatkozó szabályok szerint.

A pénztárgépben rögzített valamennyi adat és a pénztárgép műszaki adatai segítségével már előzetesen az adóhivatal helységében, az ellenőrzésre történő felkészülés keretében ,- vagy az erre szolgáló táblagépek használatával- az ellenőrzés helyszínén is lehetővé teszi, hogy az adóhatóság vizsgálja például az adott nap alatt vagy a nap valamely meghatározott időszakában kibocsátott bizonylatok számát.

A forgalomszámlálás során rögzítettek ha eltérnek  más napok hasonló időszaki online pénztárgépben rögzített adataitól, akkor nagy eséllyel megállapítható a bevétel eltitkolása. A forgalomszámlálással az előírásoknak nem megfelelő nyugtaadási gyakorlat is feltárható. (Pl:  több önálló értékesítés bevétele egy darab nyugta kiállításával rögzítve)

Az adózónak rögzítenie kell a nyitó készpénzállományt, és bizonylatolnia kell minden készpénzmozgást, és különböző jogcímeken teljesített ki és befizetéseket, így könnyen feltárhatóvá válik a készpénzállomány és a rögzített értékesítések eltérése.

A napi nyitás és zárás kötelező végrehajtása kötelező akkor is, ha  az üzlet kinyitott, de nem volt vevő. Gyakori hiba, hogy az üzemeltető nyitáskor elmulasztja rögzíteni a nyitó  készpénzállományt (váltópénzt). 

Az online pénztárgépek esetében a rovancsolás könnyen elvégezhető, a revizor kiállítat egy napi pénztárjelentést, majd egyedi lekérdezéssel meggyőződik annak részletes tartalmáról, össze tudja vetni a készpénzt a pénztárjelentés adataival.