Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting

Mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó alapja 2019-től

Tisztelt Ügyfelünk!

2019-től megváltozott az őstermelők adózásának szabályozása a jövedelem után fizetendő szociális hozzájárulási adó bevezetésével, melyről az Adóhivatal a napokban egy részletesebb tájékoztatást küldött részünkre.
A változás negyedévente bevallási kötelezettséget és szociális hozzájárulási előleg fizetési kötelezettséget jelent minden őstermelőre vonatkozóan.
A NAV jelenlegi állásfoglalása szerint akkor is kell bevallást beadni a szociális hozzájárulási adó tekintetében, ha a negyedév végén nincs fizetendő adója. A jelenlegi szabályozás alapján a bevallási kötelezettség a családi vállalkozás minden tagját és a közös őstermelői igazolványban szereplő személyek mindegyikét érinti. A negyedéves bevallás alól nem mentesül a kiskorú személy sem, aki a családi gazdaság bejegyzett tagja, és a nyugdíjas személy sem kivétel, illetve az sem, aki máshol rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, és így nem őstermelőként biztosított.  Ez utóbbiban még a törvényi változás lehetősége fennáll.
Mivel a bevallást csak elektronikusan lehet beadni, akire nincs elektronikus hozzáférésünk, annak nem tudunk semmiképpen bevallást benyújtani.
Ugyanakkor az első negyedévi bevallási határidő április 12-e.

Mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó alapja 2019-től

A járulékfizetésre kötelezett (biztosított) mezőgazdasági őstermelő saját maga után havonta fizetendő adójának alapja az összevont adóalapba tartozó adóelőlegalap számításnál figyelembe vett jövedelem, de legalább a minimálbér (Előző évben 8 millió Ft feletti (támogatás nélküli) éves bevétel megléte esetén).
A biztosított őstermelő és a nem biztosított őstermelő esetében is negyedévente a pénzügyileg realizált jövedelme (bevételek (támogatásokkal  növelt) és ráfordítások különbözete) után 19,5 % szociális hozzájárulási adó előleget kell fizetni. Az adóalapot csökkenti kistermelő esetében a 40% kistermelői költségáltalány, és a biztosított kistermelő esetében a járulékalap összege.

A járulékfizetésre kötelezett mezőgazdasági kistermelőnél a saját maga után terhelő adó alapja
a) az összevont adóalapba tartozó adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem,( Ha nem választott magasabb járulékalapot, 4millióFt őstermelői bevétel meghaladása esetén kell először az összevont adóalap számításnál figyelembe vett jövedelmet megállapítani a szociális hozzájárulási adó alapjául )
b) az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett jövedelmének 75 százaléka,
c) a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő bevételének 4 százaléka,
csökkentve a Tbj. szerinti járulékalapját képező összeggel.

A járulékfizetésre nem kötelezett mezőgazdasági őstermelőt a saját maga után terhelő adó alapja
a) az összevont adóalapba tartozó adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem ( Ha nem választott magasabb járulékalapot, 4millióFt kistermelői bevétel meghaladása esetén kell először az összevont adóalap számításnál figyelembe vett jövedelmet megállapítani a szociális hozzájárulási adó alapjául )
b) az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett jövedelmének 75 százaléka,
c) a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő bevételének 4 százaléka.