Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting

Kiszállított ételek áfakulcsa a teraszok nyitása után

A vendéget fogadó éttermek alkalmazhatják-e továbbra is a kiszállított ételek után az 5%-os áfamértéket?

https://www.adozasitanacsadas.hu/hir/1270/kiszallitott-etelek-afakulcsa-a-teraszok-nyitasa-utan

2021.04.24-től a vendéglátóhelyek a teraszaikon, kerthelyiségeikben meghatározott feltételek betartása mellett ismét fogadhatnak vendégeket. Ennek okán kérdésként merül fel, hogy a vendéglóhelyek teraszok nyitását követően is alkalmazhatják-e a kiszállított ételek után az 5%-os áfakulcsot.

A 498/2020. (XI.13.) Korm. rendelet alapján 2020.11.14-től a veszélyhelyzeti intézkedéssekkel összefüggésben, annak visszavonásáig az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5%-ra csökkent.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint az 5%-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre, és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén a szolgáltatás az Áfa tv. 3. számú melléklet II. fejezet 3. pontja alapján az 5%-os adómérték alá tartozna.

A fent említett Korm. rendeletben foglaltak a nyitást követően is érvényben maradtak, így a kiszállított ételek áfatartalmát változatlanul az 5%-os áfakulcs figyelembevételével határozhatják meg azok az éttermek is, melyek kerthelyiségeikben vendégeket fogadnak.