Cégkapu regisztráció kötelezettsége 2017. augusztus 31-ig

Az e-ügyintézési törvény /2015.évi CCXXII. törvény/ a gazdálkodó szervezetek felé kötelezettségként írja elő, hogy 2018. január 1-től elektronikus ügyintézést vegyenek igénybe a törvény 1.§17.pontjában felsorolt szervezetekkel ( államigazgatási szervek, helyi önkormányzatok, közüzemi szolgáltatók ... stb.)


A Cégkapu regisztrációra kötelezettek augusztus 31-ig tudnak kötelezettségüknek eleget tenni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg.

A regisztráció a https://cegkapu.gov.hu oldalon tehető meg.

A Cégkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben intézhetik a cégügyeiket. A cégkapu nyitási kötelezettség az alapítványokat, egyéni cégeket is érinti.

Az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra, a regisztrációs kötelezettség őket nem érinti.

A Cégkaput többen is használhatják egy adott cég részéről, de minden felhasználó külön saját azonosítójával léphet be.

A regisztráció során a vállalkozásoknak meg kell adniuk az elektronikus elérhetőségeiket, így a cég hivatalos e-mail címét, telefonszámát is.

A regisztrációhoz a cegkapu.gov.hu weboldalt kell felkeresni. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak a Cégkapu előtt Ügyfélkapu jogosultságot kell szereznie. Amennyiben ez megvan, be lehet lépni a kormányzati https://cegkapu.gov.hu címre.

A bejelentkezést végző cégképviseletre jogosult személy saját maga is lehet a cégkapu megbízott, de miután sikeresen regisztrált, mást is megbízhat ezzel a feladattal.
A megadott e-mail cím lesz az elektronikus kapcsolattartás címe, azaz a hivatalos okmányok erre a címre fognak érkezni.